2019. júl 10.

Tesla

írta: Clodovicus S. Carolus
Tesla

Nikola Tesla szerencsés és egyben szerencsétlen csillagzat alatt született. Szerencsés volt, mert kiváló géneket örökölt a tudatos és tudományos gondolkodásának kialakulása szempontjából, de szerencsétlen, mert hibás géneket örökölt, ugyanis túlérzékeny volt minden zajra, rezgésre, sugárzásra.

Még gyerekként sikerült a két öröklött tulajdonságot egymástól elválasztania, majd később helyén kezelnie. Tanulmányait élete végéig kivételes fotografikus memóriája segítette. Feltalálói munkáját pedig túlérzékenységéből eredő rohamai támogatták, amikor éles felvillanások kíséretében megvilágosodtak találmányai és tudományos elképzelései. Szóval fura egy fickó volt. Lángész és egy kicsit őrült egy személyben. Nem is nősült meg soha, hogy életét a tudománynak szentelhesse, pedig a női nemet igazán tisztelte.

3guxp4qeb0r21.jpgSzerbia, Magyarország és Amerika. Szerbia a kezdet kezdete. Magyarország az első komolyabb tudományos munkáinak, örök barátságok kötésének helye. Puskás Tivadar hamar felismerte a fiatalember kivételes képességeit, s Ő volt az, aki beajánlotta, ahová csak lehetett. Egy alkalommal a Városligetben sétáltak és Goethe Faustjából idézgettek. (Tesla kívülről tudta az egész művet.) Közben Tesla a porba vázolta le a a váltakozóáramú motor működési elvét, mely később Amerikában, majd az egész világon híressé tette a nevét. Amerika az Edisonnal indított harc, de a legtöbb találmányának helye is. Edison az egyenáram használata mellett kampányolt, míg Tesla a váltakozó áramot tekintette a jövőnek. Az „Áramok Harcában” Tesla győzött, ezért Edison, ahol csak tudott, igyekezett keresztbe tenni a tudósnak.

 

1415813144_819984_1415886706_sumario_grande.jpgSzerencsére Tesla nagyobb géniusz volt, aki minden találmányára maga jött rá. Főleg az energia, a villamosság, a mágnesesség és a rádióhullám terjedése érdekelte ezért csaknem 200 találmányának nagy része ezen tárgykörökben mozogtak. Generátort épített, vákuum és fénycsöveket alkotott. Kitalálta a vezeték nélküli energiaátvitelt, létrehozta az első távirányítással működő robotot, felfedezte a hőszivattyút, a nap- és földerőművet. Csak néhányat ragadtam ki a sorból, melyek aztán további tudományos felfedezésekhez vezettek. Egy idő után már minden érdekelte, mert megérezte, hogy minden mindennel összefügg. A természet már a kezünkbe adott minden eszközt, amivel jobbá tehetjük a jövőt. De sajnos a választás lehetőségével is megajándékozott minket. Látjuk, hová is vezetett mindez.

 

„Mindannyian elképzelhetetlenül nagy sebességgel a végtelen világűrben száguldunk. Körülöttünk minden forog és mozog, mindenhol energia van. Léteznie kell egy olyan módszernek, amivel ezt az energiát sokkal közvetlenebbül is fel tudjuk majd használni. Amikor minden nehézség nélkül képesek leszünk a természet kimeríthetetlen raktárából mindenféle energiához hozzájutunk, akkor az emberiség óriási léptekkel fog majd előrehaladni. Már pusztán ezeknek a hatalmas lehetőségeknek a gondolata is megerősíti a reményeinket, és szívünket páratlan gyönyörűséggel tölti el.”

 

Szóval, amikor reggel bekapcsoljuk a váltakozó árammal működő kávéfőzőt, aztán leülünk és wifivel a központhoz kapcsolódó mobilunkon megnézzük a híreket, miközben a háttérben ott duruzsol a tévé vagy a rádió, fejünk fölött pedig hangulatosan megvilágít minket a mennyezeti lámpa, aztán beülünk az autónkba és gyújtást adva felvillannak a műszerfal fényei, akkor mindenképpen gondoljunk Tesla úrra. Például ma is. Épp 163 évvel ezelőtt született.

tesla-mix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók