2019. sze 20.

Aki sznob, aki nem, most elárulom

írta: Clodovicus S. Carolus
Aki sznob, aki nem, most elárulom

A sznobok -az alapgondolat szerint- olyan emberek, akik viselkedésükkel, gondolkodásmódjukkal megpróbálják elhitetni másokkal, hogy ők bizony egy magasabb szellemi kasztba tartoznak, pedig nem, nagyon nem.

A szó eredetéről többféle verzió is kering a nagy szellemi katyvaszban. Az egyik szerint a története ott kezdődik, amikor az angol egyetemek padsoraiban a született arisztokrácia -belterjes génállománya miatt gyakran degenerált- ivadékai mellett megjelentek a feltörő polgárság gazdag és sok esetben tehetséges ifjai. A pökhendi professzorok többsége is nemesi körből származott, ezért a polgárifjak neve mellé ezt a megjegyzést írták: „sine nobilitate”, vagyis nem nemesek. Ezt később s.nob. rövidítésre cserélték, s így alakult ki az angol „snob” szó. Hm... Kár, hogy mindez nem bizonyított.

Nyelvészeti szempontból inkább visszakövethető, hogy a „snob” kifejezés cipészt jelent(ett), s az angol, főleg az oxfordi egyetem szlengjében volt elterjedt. Mindenkire ezt mondták, aki nem diák volt, aki verejtékes munkájával igyekezett egyre feljebb kapaszkodni.

A ködös Albion irodalmi múltjában kutakodva először -a saját korában rendkívül népszerű-, William Makepeace Thackeray, az 1848-ban megjelent The Book of Snobs (Sznobok könyve) című szatirikus művében bukkan fel a sznob gyűjtőszó. Aki ellenállhatatlan vágyat érez elolvasására, annak ide kell kattintania: http://mek.oszk.hu/10500/10547/10547.htm
Bár szerintem a Hiúság vására című regénye sokkal érdekesebb, melyben a világirodalom leggyönyörűbb szélhámosnője, Rebecca (Becky) Sharp csinál bolondot a gazdag sznobokból. A Hiúság vására itt olvasható: https://mek.oszk.hu/10100/10159/10159.htm

Ha úgy vesszük, akkor a lexikonban megtalálható tudományos szómagyarázat mégsem zárja ki az első lehetőséget, szerintem inkább megerősíti azt. Csak az idők folyamán felcserélődtek a szereplők. Ma már inkább tekinthetők sznobnak azok az „újnemesek”, akiknek hiába dagad a zsebük a pénztől, hiába igyekeznek a külsőségekben elhitetni a világgal, hogy többek másoknál, mikor valójában megmaradtak butának, faragatlannak és unintelligensnek. Ugyanis az ízlés, a kulturáltság, az intelligencia nem vásárolható. De ezt egy született sznob sohasem fogja elismerni.

snob-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem irodalom