2019. sze 27.

Magyarul fontos

írta: Clodovicus S. Carolus
Magyarul fontos

A fene enné meg azt a helyzetet,

amikor az ember szeretne egy grafikai anyagon egy odaillő betűtípust használni, s pont, éppen pont abban nincs megfelelő magyar ékezetes betűalak.

          Általában is pongyolaság, vagy inkább nevezzük nevén: amatőr bénaság, amikor egy plakáton, szórólapon vagy bármely grafikai anyagon kifejezetten eltérő típusból állnak a magyar ékezetes fontok. Az sem szerencsés, ha az ékezetes betű az adott fontkészletbe tartozik ugyan, de az ékezeteit a hosszú Ő és Ű karaktereken hullámos vonal helyettesíti.

          Óriási szerencse, ha a letöltött betűtípusban már eleve benne foglaltatnak a magyar ékezetes karakterek is. Hogy erről már a letöltés előtt megbizonyosodjunk, olyan fontkészleteket tartalmazó oldalakra érdemes ellátogatni, ahol saját szöveg beírásával tesztelhetjük, miként is fog kinézni, ha használatba vesszük a betűkészletet. Gyakran az alábbi szöveggel szoktam próbálkozni, ami sokat elárul a letöltendő betűcsoportról: kínbűzőrtúró-12345

          A magam részéről innen szippantottam le néhány használható készletet:

https://www.fontspace.com/category/basic

https://www.1001fonts.com

https://www.dafont.com

https://www.urbanfonts.com/free-fonts.htm

https://www.fontsquirrel.com

https://www.fontsc.com/font/tag/luxury?pt=kínbűzőrtúró-12345&ps=0&o=1&ls=10

          Végül ha ezeken az oldalakon sem találunk megfelelőt, akkor a FontCreator programmal készíthetünk saját betűtípust, amiben olyan karaktereket varázsolhatunk, amilyet csak akarunk.

 betuk.jpgNnnna, ma is elégedetten hátradőlhetek, mert ma is sikerült a vindex elvárásainak megfelelő fost, vagy posztot írni. Töklényegtelen, szinte nulla információs tartalommal. Pont olyat, amilyennel tele az oldaluk.

Szólj hozzá

izébigyók