2019. dec 12.

Rohonczi Kódex

írta: Clodovicus S. Carolus
Rohonczi Kódex

Van minékünk, magyaroknak egy olyan rejtélyes könyvünk, melynek titkos szövegét eddig még senki emberfiának nem sikerült megfejtenie, lefordítania.

A Rohonczi Kódex keletkezésének időpontja sem teljesen ismert. Azt feltételezik, hogy a 450 oldalas kis könyvecske a 16. században készült, s néhány nézet úgy találja: nem is titkosírással íródott, mert az egész egy nagy hoax, vagyis hatalmas átverés.

A kódex 1838-ban került az egykori Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába, ahová -sok más, értékes könyvvel együtt- gróf Batthyány Gusztáv helyeztette el. Sokan próbálkoztak a titkos szöveg megfejtésével, elsőként Toldy Ferenc, az MTA tagja és titkára igyekezett kideríteni, mit is rejt a szöveg, de nem járt sikerrel. Csalódtak a többiek is, akár hazai, akár külföldi kutatókról volt is szó. Akadtak néhányan, akik óriásit kamuzva azt állították, hogy megfejtették a szöveget, de képtelenek voltak felmutatni egy kódtáblát. Egy román kutató sokszáz oldalon keresztül egyenesen azt állította, hogy a könyv az ősi román Blak birodalom idején készült, az egyértelműen katolikus eseményeket bemutató képeket szánalmasan és direkt módon félreértelmezte, hogy igazolja: a könyv a magyarok ellen szól. Buta emberrel nincs miért vitatkozni.

 rohonczi_codex-mix.jpg

Egyébként tényleg fura egy könyvecske ez. 12x10 centiméteres, egy oldalán átlagosan kilenc sor írás található. Ezen kívül 87 rajzot alkotott a szerző, vagy a szerzők, melyeken sok vallás jelei is megtalálhatók, jellegükből mégis arra lehet következtetni, hogy a Rohonczi Kódex afféle keresztény vallásos jegyzeteket, ehhez tartozó írásokat tartalmaz.

 

A könyvecske „lapozgatása” közben nekem saját jegyzetfüzetem jutott az eszembe, melyben egy soha el nem készülő könyv vázlatos és elnagyolt vonalakkal skiccelt megfogalmazása látható. A Rohonczi Kódex talán egy izgalmas, örökre eltűnt, díszes kódex készítéséhez vázolt előtanulmány lehetett, s azért íródott titkosírással, hogy el ne lopják az ötletet? Azt hiszem, ez már soha nem fog kiderülni.

 

A könyv szövegének lefordításában magyar kutatók szép eredményeket értek el. Nyíri Attila, Gyürk Ottó, Locsmándi Miklós után Láng Benedek írt egy könyvhossznyi, rendkívül olvasmányos tanulmányt, de a titkos szöveg megfejtetlen maradt. Aztán Tokai Gábor és Király Levente Zoltán tudományos alapossággal próbálkoztak, s az „egységben az erő” elgondolást követve, összefogtak, hogy végre pontot tehessenek az „i”-re. S lássanak csodát! Hosszú évek kutatómunkája után bejelentették: sikerült megfejteniük a Rohonczi Kódex titkos jelrendszerét. Hogy ez tényleg így van-e, azt még nem tudjuk, hiszen a tudományos publikáció készülőfélben leend. Talán hamarosan megjelenik valahol, s akkor feltárul előttünk a századokig titkolt szöveg.

Annyit elárultak, hogy a szöveg rendkívül csalafinta kódrendszerrel lett titkosítva, ráadásul a titkosítást egy mesterséges nyelvbe préselték bele, melyet -állításuk szerint- szintén megfejtettek.

Szólj hozzá

történelem