2015. ápr 18.

A világ legkisebb felhőkarcolója

írta: Clodovicus S. Carolus
A világ legkisebb felhőkarcolója

Ha milliomos lennék, akkor ezzel a címmel készítenék egy remek vígjátékot. A  mesém alapja nagyon is valóságos, hiszen a világ legkisebb felhőkarcolója nagyon is létezik. Elmesélem a történetét, mely egyben filmem szinopszisa is, így aztán: stipistopi!

mcmohan_b03.jpgA világ legkisebb felhőkarcolója 1920 óta áll Wichita Falls városka (Texas állam), LaSalle utca 701 szám alatt. Alapterülete 3x5,5 négyzetméter és mindössze négy emelete van, ha beleszámolom a földszintet is. Eredetileg még lépcsőháza sem volt, így a mostani lépcső olyan meredek, mint egy létra. De ez is a mese része.

A történet 1912-ben kezdődik, hiszen épp ekkor találták meg azt az olajmezőt, ami egy időre felvirágoztatta a környéket. Hihetetlen gyorsasággal nőtt a lakosság száma és az egekbe íveltek a gazdasági mutatók.
A hivatalos ügyeket, a papírmunkát a vállalkozók maguk intézték, gyakorta értékes időt elvéve az olajkitermeléstől. Hiányzott a városból az infrastruktúra, melynek orvoslása tovább nem tűrt halasztást.

mcmohan_b04.jpg

Egy ügyes pénzember, Mr. J.D. McMahon 1919-ben bejelentette, hogy ő bizony építtet egy felhőkarcolót, ahol az olajügyeket fogják intézni. Aki akar, csatlakozzon. - Rengetegen álltak az ügy mellé, s pillanatok alatt 200 ezer dolláros alappal indult meg a nagy terv megvalósítása.

Mr McMahon saját stábbal dolgozott. Elkészítették a terveket, melyeket a befektetők jóvá is hagytak, s elkezdődhetett az építkezés.

mcmohan_b02.jpg

Eddig minden szép és jó. Ugye? Ámde volt egy csavar a dologban. A tervrajzokon -melyeket mint már említettem minden befektető elfogadott- a „láb” mértékegység helyett a „hüvelyk” szerepelt. Így a várt 480 láb (150 méter) magas épület helyett kaptak egy 480 inc (12 méter) magas tornyocskát, amibe még liftet sem lehetett beépíteni, viszont lépcsőház meg nem szerepelt a terveken.

mcmohan_b01.jpg

Mire a befektetők rájöttek, hogy csúnyán átverték őket, az épületet a törvény szerint elkészültnek nyilvánították. Hiába indítottak pert Mr. McMahon ellen, nem kaptak vissza egy centet se a pénzükből. Abból a pénzből, melyet Mr. McMahon zsebre vágott, s eltűnt vele még Texas államból is örökre.

Ennyi a történet, s a szinopszist még lehetne mellékszálakkal színesíteni, vidám figurákkal megbolondítani. Lehet benne szerelem, kacagtató jelenetek, de mindent áthat az a megátalkodott zsiványság, amit mesémben Mr. McMahon képvisel.

 

Szólj hozzá

izébigyók