2016. jan 07.

Zukor

írta: Clodovicus S. Carolus
Zukor

A kis Dolfika Ricsén (BAZ Megye) született 1873. január 7-én.

Apukája zsidó szatócs volt, a fiúcskát is annak szánta. Talán nem is ok nélkül. De a kis Dolfi úgy érezte, neki kicsi ez az ország, kevés ez a kontinens, ezért 15 évesen, néhány dollárral a zsebében Amerikába „vándorolt”.

Los Angeles-ig meg sem állt, s ott beállt egy szőrmekereskedőhöz segédnek. Hol volt akkor még Hollywood? Sehol. Narancsligetek zöldelltek a hegyoldalakon. Adolfnak csak néhány esztendő kellett, hogy saját üzletet nyisson. Remek orra volt kiszagolni a nagy bizniszt. 1904-ben betársult egy afféle „vetítős bódéba”, ahol fillérekért három perces némafilmeket lehetett megnézni. Csakhamar egész hálózatot üzemeltetett és 1912-ben a szerencse is melléje szegődött. Sikerült megszereznie a kor híres filmcsillagjának -Sarah Bernhardt- főszereplésével készült, Erzsébet királynőről forgatott film kizárólagos vetítési jogát. A filmet egész Amerika látni akarta, Adolf pedig meg akart gazdagodni. Mindkettő sikerült.

Adolf, vagy akkor már Adolph Zukor saját film-vállalkozást indított. Kibérelt egy narancstárolásra használt óriási raktárat, ahol filmstúdiót rendeztetett be, s évente 30 mozit készíttetett és forgalmazott. Kizárólagos szerződéseket kötött a sztárokkal, akik között efféle nevek szerepeltek, mint: Douglas Fairbanks, Pola Negri, Gloria Swanson, Rudolph Valentino, Gary Cooper és sokan mások. 1916-ra a Paramount Pictures volt a teljes ura az amerikai álomgyárnak, s élén ott elnökölt Adolph Zukor.

Az évek során voltak hullámvölgyek is, amikor úgy tűnt, a mega-cég ezer darabra hullik szét - aztán jött egy újabb sikerfilm, mely továbblendítette a siker útján. Zukort nem érdekelte a művészet, nem foglalkozott a film különféle hatásaival. Őt csak az üzleti izgalom tartotta a filmcsinálás és forgalmazás mellett. Még kerek 100 esztendősen is ott ült az igazgatótanács elnöki székében, s bár már tevőlegesen nem vett részt a cég irányításában, kezét még mindig a stúdió ütőerén tartotta.

Csak hogy mindenki értse, mekkora cég még ma is a Paramount, álljon itt néhány filmcím a múltjából:
Dr. Jekyll és Mr. Hyde (1931), Cleopatra (1934), Five Graves to Cairo (1943), Római vakáció (1953), Háború és béke (1956), Psycho (1960), Volt egyszer egy Vadnyugat (1968), Love Story (1970), A Keresztapa (1972), Kínai negyed (1974), A Keselyű három napja (1975), Szombat esti láz (1977), Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981), Flashdance (1983), Ghost (1990), Forrest Gump (1994), Sabrina (1995), Mission: Impossible (1996), Titanic (1997) és még sok-sok kiváló alkotás került ki a Paramount Pictures varázslókonyhájából.

Amit igazán érdemes megjegyeznünk: A Hollywood-i álomgyárat, s vele az amerikai filmipart egy Magyarországról elszármazott zsidó fiúcska hozta létre. 1949-ben életmű Oscar-t és a hírességek sétányán pedig csillagot kapott.

zukoradolf.jpg

Szólj hozzá

művészet