2016. sze 23.

Vissza a papírképekhez

írta: Clodovicus S. Carolus
Vissza a papírképekhez

A technikai történelem is ismétli önmagát.

Hogy miért is állítok -elsőre annak tűnő- badarságot? Na akkor tessék:
Már-már azt hitte a világ, hogy ebben a nagy digitális katyvaszban nincs szükség papírképeket hipp-hopp előállító képrögzítő masinákra, melynek technológiáját a Polaroid dobta piacra a huszadik század közepén. S lásson mindenki csodát. Épp most zajlik Németországban a Photokina 2016 nevű rendezvénysorozat, mely igyekszik képet adni a 21. század képrögzítő lehetőségeiről. S a kiállítók tömkelege között ott találni a Polaroid utódcégét, mely újragondolta a régi-régi azonnali papírkép készítés folyamatát, s piacra dobta a Snap Instant fényképezőgép családot, mely óriási siker lett. Szóval vissza a papírképekhez!

Fotó töri:
A Polaroid. Avagy: a francba a fotóelőhívókkal.
A polarizációval, a fény poláris szűrésével először az amerikai Edwin H. Land foglalkozik komolyabban a huszadik század harmincas éveinek elején, amikor egyetemistaként belóg az egyetem laboratóriumába, hogy saját elméletét igazolni tudja. 1937-ben már befektetők segítségével létre is hozza a Polaroid Corporation céget, mely első körben speciális fényszűrős napszemüvegeket kezd el gyártani. A termék sikert arat, így újabb kutatásra lesz lehetőség. Közben kitör a második világháború és Mr. Land a hadászatban kamatoztatja tudását. Főleg a légi felvételek tökéletesítésével foglalkozik, így behatóan tanulmányozhatja a fényképezőgépeket is, s azokhoz speciális szűrőlencséket fejleszt ki. Ám közben már évek óta egy nagy terven gondolkodik...

A háború után, 1946-ban készül el az az elméleti terv, mely egy olyan fényképezőgépről szól, mely az exponálás után néhány perc alatt maga hívja elő a kész képet. Sokan bolondnak tartják ezért az ötletért, de a befektetők tudták, hogy kicsoda Edwin H. Land. Csupán egy évet kell várni ahhoz, hogy az első Polaroid kamerát a kezükbe vegyék és 1947. februárjában elkészüljenek az első polaroid fotók.
Ám az első Karácsonyon alig adnak el párat, de hála a marketingnek, na és a termék nagyszerűségének, a következő Karácsony a Polaroidtól hangos. A gyár képtelen az igényeket kielégíteni, ezért a cég terjeszkedni kezd.

Land tudós, megszállott munkamániás. Gyakran elfelejt enni és inni is, mert képtelen megállni addig, míg egy problémát meg nem old. A hatvanas évekre kifejleszti a színes Polaroid fotózást és a különféle méretű fotópapírokat, melyeknek az előállítási technológiája a mai napig titkos. Az SX-70-es összecsukható instant kamerával eléri a tökéleteset, de nem nyugszik meg. A színes mozgógép kezdi érdekelni, de a kicsi, speciális kézi kamera kifejlesztése majdnem anyagi csődhöz vezet. 1982-ben mond le a cég vezetéséről, s a Polaroid Corporation végül 2010-ben néhány nagyobb darabra szakad. A Polaroidos gépeket pedig egy időre elsöpri a digitális képalkotási forradalom. A Polaroid „maradéka” végül szövetségbe lép a nagyobb mobilgyártókkal, így a Polaroid feling újra átélhetővé válik a Polaroid Instant Mobile App  alkalmazáson keresztül. De lám, még ez sem elég, hiszen 2015-re újra fiatalos igény mutatkozik a papírképet készítő fotómasinákra. Így feléled Csipkerózsika álmából a cég ezen ágazata, s megszületik a Polaroid Snap Instant Digital Camera, mely pixelszámaitól függően, több színben is kapható.

Vissza a papírképekhez!

polaroid_sztori.jpg

Szólj hozzá

android izébigyók