2016. dec 14.

Misztikus jelek - 1

írta: Clodovicus S. Carolus
Misztikus jelek - 1

Ezot Erika - kakaka, vagyis nem tudunk semmit.

Ha egy kicsit sikerült túllendülnünk az ezoterikus maszlagon, akkor talán érdeklődésünk fókuszába helyezhetünk néhány elgondolkodtató érdekességet a misztikus avagy misztikusnak tulajdonított jelek világából. Amit kénytelenek vagyunk tényként elkönyvelni, hogy az emberiség jelenleg ismert történeti múltjában bőven akad egy rakat különös, varázslatos momentum, amire nincs épkézláb magyarázat. Ebből csupán morzsákat tudok kiragadni, apró jeleket, melyekhez igyekeztem összekaparni a fellelhető magyarázatokat, melyek többsége minden valószínűség szerint egy nagy humbug, de jól hangzik és esetleg kedvet csinál néhány olvasónak, hogy mélyebbre ásson.

Alapjelek - a kör
Ez a végtelen sokszög. Azt állítják róla, hogy ez jelképezi a világmindenség egységét, az örökkévalóságot. E jel az emberiség legrégebben használt szimbóluma.

Alapjelek - a háromszög
Úgy tartják, hogy ebben a jelben az erők egyensúlyát láthatjuk. Míg a kör női, úgy a háromszög férfi szimbólum. Két háromszög pedig már egy hatágú csillag. Azt régen az alkimisták használták, ma meg mások - is.

Alapjelek - a négyzet
Állítólag ez a fizikai világ szimbóluma és csúcsain a négy alapelem (tűz, víz, levegő, föld) foglal helyet.

Alapjelek - az ötágú csillag avagy: pentagramma
Nem értem miért, de ezt is idesorolják. Ez a már bonyolultnak számító csillagjel tényleg sok helyütt megtalálható, első említése kb 5000 évvel ezelőttre tehető. Sokak szerint varázslatos erővel bír, s mivel benne többször is megtalálható az aranymetszés szabálya, ezért az ókori emberek a tökéletesség szimbólumának is tekintették. A középkorban az öt őselemet látták benne és a férfi-női princípium egységét. A keresztények Jézus szimbólumának tekintik, a szabadkőművesek, sátánisták pedig az élet forrását, a szellemi világ egységének jelképét tisztelik benne. A csúcsáról úgymond a „talpára” állított vörös csillag sokaknak a több évtizedig és még azon is túl pusztító kommunista rezsim jele, míg a 21 századra divatos, őselemeket szimbolizáló nyakbavalóvá szelídült.

Alapjelek - a fektetett nyolcas
Maga a nyolcas szám, mint karakter sok vallásban pozitív vonatkozásban szerepel. A sok helyütt olvasott leírás szerint ez a pozitív hatás a karakter fektetett verziójában sem csökken, sőt, vallástól, kultúrától függően kiegészül. E kozmikus szimbólumban megtestesül az idő örökkévalósága és a tér végtelenje. Vagyis, afféle univerzális tökéletességet, állandóságot és egységet fejez ki.

 

Az alapjeleken túl aztán csak bonyolódik a misztikus jelek világa, melyekben nem kifejezetten a fentebbi alapformák kombinációi köszönnek vissza. Bonyolult csigák, keresztek, hurkok, geometrikus rácsok, sokszögek világába lépünk, ahol ahány ház, annyiféle magyarázat, vagyis a különféle vallások, szervezetek, titkos társaságok és politikai erők más-más magyarázatot fűztek hozzá ugyanazon szimbólumokhoz.

alapelemek.jpg

Szólj hozzá

izébigyók