2017. feb 20.

Most ugrik a majom a vízbe

írta: Clodovicus S. Carolus
Most ugrik a majom a vízbe

Ezt általában valami nagy dolog közvetlen bekövetkezte előtt szokás mondani.

„Na, most ugrik a majom a vízbe!” Na, jó, jó, de miféle majom, és miért épp vízbe? Köztudott, hogy a majmok nem kifejezetten ugrálnak a vízbe. Na és egyáltalán...
Úgy tűnik e szólásnak elég rövid a múltja, bár hogy hozzánk hogy került, azt nehéz lenne kibogozni.

mostugrik.jpg

Állítólagos hazája az USA, születési ideje pedig 1962. február 20. Első esetben a NASA Cape Canaveral-i űrközpontjában hangzott el, mielőtt John Glenn űrhajós -miután első amerikaiként megkerülte a Földet- a Mercury program Friendship 7-es űrhajójának visszatérő egységével belecsobbant volna az óceánba.
Ez idő tájt Amerikát a hidegháborús űrhajózási versengés hatotta át. Sajnos a szovjetekhez képest igencsak lemaradtak, hiszen Gagarin elvtárs már rég túl volt a Föld megkerülésén is, és már a Holdra lépést tervezgette a többi asztronautával. Ám a kapkodás nem jellemző az amerikai mentalitásra, így a fölösleges kockázatvállalás sem. Glenn parancsnok űrrepülése előtt -kísérleti célból- két csimpánzt lőttek fel a világűrbe, s rajtuk tesztelték a visszatérést is. Ők voltak azok a bizonyos majmok, akik a vízbe „ugrottak”, s e mondás is innen datálódik.

John Glenn kétszer járt a világűrben. Egyszer a fent nevezett napon 41 évesen, aztán egy pindurkát később: 1998-ban 77 évesen a Space Shuttle fedélzetén. Így aztán elmondható: Ő volt a legöregebb űrhajós, aki valaha a világűrben járt.

Szólj hozzá

történelem