2017. sze 01.

Tarzan "apukája"

írta: Clodovicus S. Carolus
Tarzan "apukája"

72.5°S 243.1°W Ezek a Burroughs kráter koordinátái. A Marson.

Névadója Edgar Rice Burroughs (1875.09.01.-1950.03.19.) a világ egyik legtöbb nyelvére lefordított ponyvaírója. Öt sorozatot írt, köztük egyet a Marsról. Ám híressé Tarzan a majomember tette. Bizonyára nem árulok el különösebb titkot azzal, ha elmesélem a történet legelejét. Szóval, Tarzan valójában az angol főnemes Lord Greytoke fiacskája, aki a szülei rejtélyes halála következtében az afrikai dzsungel lakója lesz, ahol emberszabású majmok nevelik fel.

Burroughs csaknem 40 Tarzan történetet írt, s csudás gazdagságra tett szert, pedig előtte tökéletesen leégett lúzer volt. Az első Tarzan filmet is az Ő cége gyártotta le és forgalmazta 1918-ban óriási sikerrel, melyben a híres Elmo Lincoln játszotta a főszerepet. Elmo Lincoln! Róla nem is fogok ennél többet írni. Azért csak figyeljük meg a dátumokat! 1912-ben jelent meg a könyv, 1918-ban pedig az író már olyan gazdag volt, hogy saját könyvkiadót és filmgyártó céget alapított, s le is forgatta az első Tarzan részt. Pestiesen szólva: ez nem semmi! Ezt próbálná meg itt valaki, ráadásul hátszél nélkül! Ráadásul az első volt abban, hogy műveinek főhőseit ruhadarabokon és más reklámhordozókon hirdette.

Burroughs többször nősült, elvált, s bár sok pénzt keresett, nem lett nagyon gazdag, mert imádta a drága, szép és gyors kocsikat.

 burroughs_mix.jpg

Szólj hozzá

irodalom