2019. jún 30.

Beton

írta: Clodovicus S. Carolus
Beton

Caementum concretus - vagyis a beton.

Mint olvasható, az elnevezése latin eredetű. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy már az ókori római építők is használták ezt az anyagot. Nem ők találták ki - szerintem a legrégibb felelhetősége a betonnak az ókori Egyiptomban található.
A rómaiak betonja alumínium és szilíciumot tartalmazó cementből készült, amihez vulkáni tufát és meszet adtak. S ebből egy víz alatt is megkötő betont kaptak. Tudtak valamit, az biztos. Mondjuk elég sok épületük „áll még”, amihez ezt a keveréket használták.

Aztán egy darabig elfelejtődött ez a csudakemény építőanyag. Csak az 1700-as évek vége felé „találták fel” újra - s ebben az időszakban Bry Higgins és John Smeaton neve érdemel említést, akik új megközelítéssel fordultak a beton felé.

Az 1800-as években évente nyújtottak be szabadalmakat, melyek mind a cement- és betongyártás újdonságait tartalmazták. S bármilyen furcsa, de a huszadik század elején egy máshonnan ismerős név bukkan fel a cementgyártás területén: Thomas Alva Edison.
Megszimatolta, hogy a vasércgyártás melléktermékéből kiváló cementet lehet gyártani. Csaknem ötven szabadalmat adott be a betongyártással kapcsolatban, melyek nagy részét még ma is alkalmazzák.

Edisonnak volt egy álma. Olcsó, tömegesen „gyártható” beton-öntött házak, melyek megoldanák, enyhítenék a városok egyre növekvő populációjának lakhatási nehézségeit.
Hogy bizonyítsa, nem a levegőbe beszél, felépített egy kis „lakótelepet”, melynek házai csupa öntött betonból készültek. A terv majdnem tökéletes volt, csak éppen a betonból öntött lakóházak előállítása túl macerásnak bizonyult. Kellett egy rakat öntőforma meg belekavart az a fránya gravitáció is (a beton sűrűbb része mindig lefelé került). Végül a még ma is látható néhány házon kívül nem „épültek” öntött-beton házak.

Viszont készült belőle stadion ;) A New York-i Bronxban a New York Yankees otthona volt az a stadion, amit 1920-ban építettek és egészen 2010-ig állt. Később az egész világon elterjedt a beton, pontosabban a vasbeton elemekből felépülő ház szisztémája. Itthon a mindössze 25 évre tervezett 50 éves panelházak jelentik sokaknak az otthon fogalmát, s ha közelükbe települ néhány világcég, akkor ezek a lakóegységek csillagászati áron cserélnek gazdát. Pedig -valljuk be- mindegyik időzített bombaként ketyeg, mert azért a betonnak van egy bosszantó tulajdonsága is: képes nagyon gyorsan elöregedni.

Ám az Indianai Garyben épült Edison-féle betonházak még ma is stabilan állnak és lakják is őket.

beton-mix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók