2019. sze 29.

Kezdődik a szüret!

írta: Clodovicus S. Carolus
Kezdődik a szüret!

avagy: öröm az ürömben

Réges-régen úgy volt szokásban, hogy általában a szüret Szent Mihály napjától (szeptember 29.) Simon-Júdás napjáig (október 28.) tartott. Badacsonyban, ahová most elkalauzolom Olvasómat, Orsolya naptól (október 21.) kezdték puttonyba rakni a déli oldalon bőven termő szőlők kövér fürtjeit. Így volt ez Kisfaludy Sándorné, született Szegedy Róza badacsonyi birtokain is. Róza asszony gyakran betegeskedett, rosszalkodott a tüdeje, a gyomra, így aztán orvosa a patikaszerek mellett a népi gyógyászatban használt ürmös bort javasolta általános közérzetjavítónak. Róza asszony iszogatta is rendesen az ürmöst, s bár nem vagyok meggyőződve arról, hogy eme itókának ténylegesen létezik-e gyógyhatása, annyi bizonyos, hogy megfelelő mennyiség elfogyasztása után sokkal rózsaszínűbbnek láthatta az egyébként tökunalmas 19. századi vidéki élet.

urmos_bor-mix.jpg

Talán már meséltem, hogy a Feleségemmel minden nyáron meglátogatunk néhány kedvelt helyet a Balaton felvidéken. Badacsonytomajban, a hegy derekán található a Szegedy Róza ház, melyben egy aprócska múzeum emlékezik meg a Kisfaludy házaspárról, illetve kellemes és csodás panorámával rendelkező borozó kínálja hűs nedűit kóstolásra. Bizony, a régi recept alapján kapható itt az igazi ürmös bor is, s aki egyszer megkóstolja, soha el nem feledi.

Míg az aszaló polcokon pihentek a legszebb fürtök, addig hatalmas rézüstökben készítették a híres neves ürmöst. Az édes mustot főzéssel sűrítették, majd lehűtve friss szőlőszemeket tartalmazó fahordókba töltötték. Ebbe fahéjat, bazsalikomot, szegfűszeget és fehér ürmöt tettek, s ahogy az illatos, édes must nemes borrá forrt, átvette a fűszerek illatát, ízét. Téli estéken szívesen fogyasztották, s hozzá az aszalón töppedt szőlőt csipegették.

Az eredeti receptet mellékelem, íme:

„Az Ürmös bor készitése e' ből áll:
          1. A' legkövérebb 's édesebb Mustot kiválasztván, míg az forrásba nem indúlt, végy külön edénybe három akót.
          2. E'ből tölts ki 10-12 ittzét egy tiszta fazékba, főzzed tsendesen, de vigyázz, hogy fel ne forrjon, a' tajtékját szépen hányd le, és ha megtisztúlt: vedd el a' tűztől; 's keverj bele 8 lat fejér, és ugyan 8 lat fekete Mustárt lisztté törve, és engedd tökélletesen meghidegedni.
          3. Ezenn főtt Mustot töltsd bé a' nyersmustos hordóba, a' mellyből kivetted, és keverd együvé jól, 's szájját bétsinálvánn, hadd így állni 8 napig, a' mikorra az ürmös tiszta, és édes lessz. Az ürmös speciest a'kor eresztik bele egy ruhátskába kötve, mikor a' főtt Must összetöltetik a' nyerssel. Ha sok az üröm, köhögést tsinál.
          4. Ha ezen bor, édességét veszíteni kezdí: ugyan annyi Mustárt kell ismét belekeverni, a' mennyit először beletettél.”

rozahaz01.jpg

Egyébként tényleg ravasz egy itóka, ráadásul vegetáriánusok, laktóz és gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Néhány pohár legurítása után pedig már az egyéb problémák is sokkal egyszerűbbnek tűnnek. Viszont erőteljesen hat a térdízületre, mert az asztaltól való felállás és Róza asszony házától történő elsétálás szinte megoldhatatlan feladat elé állítja az ürmös bor alapos, bőséges és behatóan belsőleges tesztelőjét.

Szólj hozzá

izébigyók